× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Magas patogenitású madárinfluenza elleni védőkörzet

|
2022. november 10. | Gazdaság

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Élelmiszerlánc-biztonsági és Állategészségügyi Főosztálya (továbbiakban: Hatóság), mint élelmiszerlánc¬ biztonsági és állategészségügyi feladat-és hatáskörben eljáró hatóság Algyő észak-nyugati közigazgatási külterületére védőkörzetet rendel el.

A magas patogenitású madárinfluenza járványkitörési hely - Sándorfalva (GPS 46.338722 és 20.157778) koordinátái által meghatározott pont körüli 3 km sugarú körön belül eső területén.

A hatóság a védőkörzetben az alábbi intézkedéseket rendeli el baromfitartó gazdaságokra / háztáji udvarokra (továbbiakban gazdaságok):

  1. Minden         baromfiállományt,          egyéb,  fogságban          tartott  szárnyast            és takarmányukat a gazdaság/ udvar kijelölt épületében zártan kell tartani.
    Ha ez nem megoldható vagy az állatok jólétét veszélyeztetné, akkora területet kell lekeríteni és madárhálóval minden oldalról és fentről is lefedni a kifutóból/legelőből, melynek alapterülete megegyezik az ólazott tartásnál az állatok számára szükséges alapterülettel, hogy a gazdaság más baromfi¬ állományaival, más fogságban tartott madarakkal, továbbá a vadon élő madarakkal ne érintkezhessenek.
  2. A baromfit zárt térben vagy olyan védelmet biztosító helyen kell etetni és itatni, amely kellőképpen megakadályozza a vadon élő madarak berepülését, és így azoknak a baromfi táplálására szolgáló élelemmel vagy vízzel való érintkezését.
  3. Az állati hullákat a lehető leghamarabb ártalmatlanítani kell.
  4. A baromfi vagy más, fogságban tartott madarak, valamint a hús, takarmány, trágya, hígtrágya és alom, és minden más, vírussal történt kontaminációra gyanús dolog vagy anyag szállítására használt járművet és eszközt a fertőzést követően a jogszabályi előírásokban meghatározott módon takarítási, fertőtlenítési eljárásnak kell alávetni.
  5. A gazdaságba belépő vagy onnan távozó személyek által használt minden, a vírussal történt kontaminációra gyanús járművet haladéktalanul a jogszabályi előírásokban meghatározott módon takarítási, fertőtlenítési eljárásnak kell alávetni.
  6. A gazdaságba csak a megyei kormányhivatal engedélyével vihető be baromfi, más, fogságban tartott szárnyas vagy háziasított emlős.
  7. A gazdaságban a megnövekedett morbiditást vagy mortalitást, vagy a gazdaság termelési adataiban bekövetkezett jelentős változást a tulajdonosnak haladéktalanul jelentenie  kell a járási hivatalnak.
  8. A gazdaságba belépő, vagy onnan távozó valamennyi személynek be kell tartania a madárinfluenza terjedésének megakadályozását célzó járvány¬ védelmi intézkedéseket.
  9. Használt alom, trágya kiviteli tilalma: 
    - Tilos a védőkörzetekben lévő gazdaságokból a baromfi vagy más madarak tartásából származó használt almot, trágyát vagy hígtrágyát kivinni vagy szétszórni.
  10. A baromfi, tojás, baromfihús és állati hullák szállításának tilalma:
    - A védőkörzet területén belül tilos a gazdaságok magánjellegű szervizútjain történő szállítás kivételével a baromfi vagy más, fogságban tartott madarak, tojás és a baromfi vagy más madarak hulláinak gazdaságokból az utakon történő és vasúti szállítása.
    - A védőkörzetben lévő vágóhidakról, daraboló üzemekből és hűtőházakból tilos a baromfihús szállítása.
  11. Egyéb tilalmak:
    - A védőkörzetben tilos a baromfi vagy más, fogságban tartott madarak vásárainak, piacainak, kiállításainak vagy egyéb csoportos  bemutatásának, illetve versenyének a rendezése.
    -A védőkörzetben tilos a baromfi vagy más, fogságban tartott madarak vadállomány újratelepítése céljából történő szabadon engedése.
  12. Az élőállat és termék szállítási tilalmak nem vonatkoznak a védőkörzeten közúton, vagy vasúton történő, kirakodás vagy megállás nélküli átszállításra.
  13. Az élőállat és termék szállítások speciális eseteiben egyedi kérelemre felmentések adhatók a madárinfluenza elleni védekezés részletes szabályairól szóló 143/ 2007.(XII.04.) FVM rendeletben leírtak szerint.

A határozat annak visszavonásáig hatályos.

Algyő Nagyközség Önkormányzata

 

További hírek

Megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. Most áprilisban az új burkolat körvonalainak kijelölésével és a beton bontásával megkezdődtek a munkálatok a Szent Anna templom körül. A projektet a Gyeviép Nkft. munkatársai végzik.

2024. április 24. | Önkormányzat Bővebben

Az idén 30 éves Faluház a közösségi élet központja a településen. A három évtized alatt számtalan programnak, élménynek és közösségi eseménynek adott otthon. A kezdetekre talán már nem sokan emlékeznek, de Némethné Vida Zsuzsannával megpróbáltuk feleleveníteni az indulást.

2024. április 23. | Kultúra Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata összevezetéses oltást szervez.

2024. április 23. | Gazdaság Bővebben

A mai napon ünnepelték az algyői Bóbita Bölcsődében a bölcsődék napját.

2024. április 22. | Önkormányzat Bővebben

Azokat a családokat várják a Bóbita Bölcsődébe április 17-én és 18-án, akik a 2024/25-ös nevelési évben bölcsődei szolgáltatást szeretnének igénybe venni. Délelőtt 9 és délután 3 óra között van mód a beiratkozásra a Tiszavirág utca 44. szám alatti intézményben.

2024. április 17. | Oktatás Bővebben

×