× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Kerekasztal beszélgetés

|
2015. április 17. | Önkormányzat
Április 15.-én szerdán kötetlen Kerekasztal beszélgetésre várta a falu lakosságát a polgármester. Két fő téma került megvitatásra, az első a hulladékszállítással kapcsolatos változások, a másik a 2015. évi fejlesztések.

Meghívott vendégként Fekete Istvánné a Csongrád Megyei Településtisztasági Nonprofit Kft. gazdasági és kereskedelmi igazgatóhelyettese elmondta, hogy 2015 júliusától bevezetésre kerül az ingatlanok előli szelektív hulladékszállítás. Ennek fő oka, hogy csökkenteni lehessen a kukákba kihelyezett kommunális hulladék mennyiségét. A változások bevezetésével a komposztálható hulladékot már nem lesz lehetőség kihelyezni a kukákba. A lakosság minden részletre kiterjedő tájékoztatást fog kapni a hulladékszállítással kapcsolatos változtatásokról – mondta az igazgatóhelyettes asszony.

Elhangzott továbbá, hogy a cég a felhalmozódott kintlévőségek kezelésére jogászt alkalmaz, aki segítséget nyújt a lakosoknak a tartozások mielőbbi rendezésében. Egyik ilyen lehetőség a tartozások részletfizetéssel történő befizetése.

Kérdésre válaszolva igazgatóhelyettes asszony elmondta, hogy a kihelyezett szelektív hulladékot valóban egy autóval gyűjtik össze a településen, de az elszállítás után ez szétválogatásra kerül. Lakossági kérdésként felmerült továbbá, hogy ettől az évtől miért nem lehet a szemétszállítási díjat éves rendszerben megfizetni? Megtudtuk, hogy ezt a lehetőséget ettől az évtől a törvény nem engedi, ezért nincs rá lehetőség.

A beszélgetés második részében Molnár Áron Polgármester a 2015. évi fejlesztésekről tájékoztatta a megjelenteket.

Az előző Kerekasztal beszélgetésen felmerült kérdésekre a Polgármester megnyugtató válaszokat adott. A gyalogjárdára belógó ágak okozta problémák megszüntetésére a Gyeviép nonprofit kft tavasszal karbantartási munkákat végez. Emellett továbbra is kérik a lakosság segítségét, a járdákra benyúló és ezzel a közlekedést akadályozó ágak levágásában.

A Téglás utcai lakosok megerősítették, hogy az intézkedéseknek köszönhetően a Prímagázhoz érkező kamionok forgalma jelentősen csökkent, a járművek útvonalának változása miatt.

Polgármester Úr jó hírként közölte, hogy a 47 számú főút mellett Algyő közigazgatási határáig – a „Kastélyig” - biztosan meg fog épülni a régóta várt kerékpárút.

A már folyamatban lévő fejlesztések tekintetében elhangzott, hogy a Szivárvány Óvoda ovi foci pályával fog gazdagodni, a gyerekek legnagyobb örömére. A beruházás várható összköltsége 9,5 millió forint lesz, melyből 70% a pályázati támogatás. Szintén pályázati forrásból valósul meg az Fehér Ignác általános iskola és a Faluház napelemes rendszerének kiépítése. Ez a beruházás 93%-os támogatottság mellet, 50 millió forintba fog kerülni.

A még nem nyert pályázatokról is kaphattak tájékoztatást a megjelentek. Ebből talán a legfontosabb a település közvilágítási rendszerének modernizálására, a meglévő lámpatestek modern, energiatakarékos led-es világítótestekre történő cseréje. Ez összesen 742 db lámpatest cseréjét fogja jelenteni. A beruházás összköltsége 114 millió Ft, melyet 85%-ban támogat a pályázat.

A beszélgetés végéhez közeledve Polgármester Úr felsorolta azokat a 2015. évi fejlesztéseket, amelyeket a képviselő testület már elfogadott, így ezek a tételek, az adott összegekkel már szerepelnek a költségvetésben.

A járdaépítésre további 30 m Ft, az utcák aszfaltozására 50 m Ft, a Szüret utca végén csatornaépítésre 7,7 m Ft, a Borbála Gyógyfürdő szauna világának kialakítására további 10 millió forintot különített el a testület, melynek keretében új gőzkabinnal és kültéri szauna is bővül az igénybe vehető szolgáltatások köre.

A csapadékvíz elvezető rendszer karbantartásának gördülékenyebbé tételéhez a Gyeviép nonprofit kft beszerzett egy olyan kotrógépet, mellyel a szűk utcákban is biztonságosan tudják ellátni a karbantartási feladatokat.

Elhangzottak azok a fejlesztési célok is, melyeket a képviselő testület még nem tárgyalt, de megvalósításukkal nagyban javulna az itt élők komfortérzete. Ilyenek például, a tervezett fásítási program, a temető fejlesztése, a belterületi veszélyes közlekedési csomópontok felülvizsgálata, a Levendula Hotelhez vezető út, és parkolók kialakítása. A Téglás utcai körforgalomnál kerékpártároló kialakítása, a Tiszai szabad strand területén közösségi tér kialakítása. A kisközök fejlesztése, közvilágítás és járdaépítés. A közvilágítás bővítés az Egri, a Görbe, a Szeder, a Tüzér utcában, valamint a Vámos Cukrászdánál. A Tisza hasznosítása – ALTER egyesület által kidolgozott tanulmány alapján – az anyag elérhető a település honlapján -, és végezetül, de nem utolsó sorban a meglévő utcanév táblák, tájékoztató táblák felújítása, esetenkénti pótlása.

A két és fél órás Kerekasztal beszélgetés folyamán mindenki feltehette kérdéseit, melyek megválaszolásra kerültek, vagy ígéretek hangzottak el a konkrét problémák kivizsgálására, kezelésére. A beszélgetés végén Polgármester Úr megköszönte a vendégek részvételét, és invitált mindenkit a következő Kerekasztal beszélgetésre, mely előre láthatóan két hónap múlva kerül megrendezésre.

Fotók itt találhatók: http://algyokultura.hu/index.php/kepek
 

További hírek

2023. augusztusában a Horgásztavak üzemeltetését a Gyeviép Nkft. vette át. A vízmennyiség és a környezet javítása érdekében akkor jelentős munkálatok indultak meg, amelyet vízügyi és halgazdálkodási szakemberek segítettek.

2024. március 28. | Önkormányzat Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/00954-2/2024. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2024. március 30. – 2024. április 19-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2024. március 27. | Gazdaság Bővebben

A Magyar Vöröskereszt "Tedd a jót!" algyői alapszervezete húsvéti csomagosztást szervezett 2024. március 26-án. Az előre elkészített adományokkal 20 családnak tették szebbé az ünnepét, hiszen vannak, akik nehezen engedhetik meg maguknak a húsvéti finomságokat.

2024. március 27. | Napjaink Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete nem támogatja az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola vezetője és a Szegedi Tankerületi Központ intézményi átszervezési törekvését.

2024. március 27. | Önkormányzat Bővebben

A Bartók Béla utcai és a Piac téri játszóterek új elemmel bővültek a gyerekek nagy örömére. Mind a két helyen drótkötélpályát alakított ki és épített meg a Gyeviép Nkft. A fejlesztésre 3,5 millió forintot költött Algyő Nagyközség Önkormányzata.

2024. március 26. | Önkormányzat Bővebben

×