× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Határon átívelő üzleti találkozó Magyarkanizsán

|
2015. május 11. | Gazdaság
A gazdasági lehetőségek fejlesztésének elősegítésére üzleti találkozón vett részt Algyő nagyközség küldöttsége Magyarkanizsán. A május 7-én megrendezett eseményen aláírásra került egy együttműködési szándéknyilatkozat, mely a két település hosszútávú gazdasági kapcsolatát hivatott szolgálni.

A szándéknyilatkozat aláírásával megindulhat az a határon átnyúló gazdaságfejlesztési folyamat, melyhez konkrét tervek elkészítésében állapodtak meg az aláírók - Algyő Nagyközség Önkormányzatának képviseletében Molnár Áron polgármester, valamint Magyarkanizsa Község polgármestere Dr. Bimbó Mihály.

A rendezvényen jelen volt Magyarország belgrádi nagykövete, valamint a szabadkai főkonzulátus vezetője is. A két település gazdaságfejlesztő kezdeményezését támogatta a magyar diplomácia, valamint a vajdasági parlament képviselői is.

Az együttműködési szándéknyilatkozatban a felek meghatározták azokat a területeket, melyeken érdekeltek az együttműködésben. Ilyen terület a gazdaság és a környezetvédelem fejlesztése, a már meglévő tapasztalatok és hasznos tanácsok kölcsönös átadása, projektek, tervek egyeztetése regionális, határon átnyúló szinten. Az együttműködés fejlesztése az idegenforgalom, a kultúra, a sport, és a rekreáció, területén.

Az együttműködés fő irányain belül konkrét témakörök kerülnek meghatározásra, ahol az együttműködés megindulhat. A településeken működő Gyógyfürdők együttműködése, a tiszai hajózás fejlesztése, kikötők létesítése mindkét településen. Határon átnyúló, kétoldalú gazdaság fejlesztése, ennek érdekében helyi vállalkozók gazdasági rendezvényeken való részvételének elősegítése, támogatása. Turisztikai projektlehetőségek kihasználása, kiemelten a vízi turizmus fejlesztésének előtérbe helyezésével. Magyarország-Szerbia IPA Határon Átnyúló Együttműködésben történő közös részvétel, pályázati lehetőségek hasznosítása.

A fenti célok érdekében a felek megállapodtak a programtervek elkészítésében a közös érdekeltségű tevékenységi területeken. A határon átnyúló együttműködéssel kapcsolatos folyamatos, személyes információcsere valamint ezen információkhoz történő minél szélesebb körű hozzáférhetőség biztosításában, a minőségi szolgáltatásokat és a gazdasági tevékenységeket megkönnyítő szervezetek közötti partnerkapcsolatok fejlesztésében.

Az üzleti találkozón lehetőség volt a cégek közötti partnerkapcsolatok kiépítésére, továbbá elmélyítésére. A közvetlen kapcsolatfelvételben algyői oldalról az AGRO-LAK Kft. - gabonafélék termelése, felvásárlása - O. K. F. T. Kft. cégcsoport - faipari feldolgozás, ivóvízhálózat vezetéktisztítás – a „JURA” Ipari Park és Technológiai Központ, az Innovarian Nyomdaipari Kft. - nyomdaipari szolgáltatás – a Levendula szálloda, és a Borbála fürdő vett részt.
 

További hírek

Tájékoztatom a Tisztelt lakosságot, hogy a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően 2023. december 23. napjától 2024. január 1. napjáig az Algyői Polgármesteri Hivatalban igazgatási szünet lesz.

2023. december 09. | Önkormányzat Bővebben

Javult a határ menti folyóvizek állapota annak a 4,06 millió eurós (1,542 milliárd forintos) költségvetésű, uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően, mely során négy romániai és két magyarországi településen korszerűsítették a szennyvíz-kezelését – közölte Tóth Godó Valéria, a Szegedi Vízmű Zrt. projektvezetője szerdán Szegeden.

2023. december 08. | Gazdaság Bővebben

Az Algyői kétségkívül az egyik legjobb a Napfény Városának vonzásköréből, ha a halételeket vizsgáljuk. Persze még akkor is komoly vetélytárs a Kiskőrössy, az Öreg Kőrössy és a Fehértói. Amennyiben csak a halászlét vizsgáljuk, a magam részéről Kárpát medencei szinten az Algyőit halászcsárdáét tartom a legmeggyőzőbbnek a tiszai (szegedi) műfajban.

2023. december 07. | Gazdaság Bővebben

Már november 25-e előtt megkezdtük a készülődést a Gyevikult Nkft. által szervezett adventi kézműves programjára. Hiszen a rendezvény egyik foglalkozása a mézeskalács házikó készítés volt. A másik programelemünk ajtódísz készítés volt.

2023. december 05. | Kultúra Bővebben

Székelyhídon került sor a XVII. Érmelléki Kórustalálkozóra, melyen immár másodjára vett részt az Algyői Búzavirág Dalkör.

2023. december 04. | Kultúra Bővebben

×