× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Gazdaságfejlesztő fórum Algyőn

|
2015. április 30. | Gazdaság
„Önkormányzatbarát vállalkozás, vállalkozásbarát önkormányzat” szlogennel rendeztek gazdaságfejlesztő fórumot Algyőn. A „JURA” Ipari Parkban tartott megbeszélésen a fejlesztési lehetőségekről, az önkormányzati szerepvállalásról, illetve a pénzügyi lehetőségekről tájékozódhattak a településen működő cégek képviselői.

A rendezvényt Dr. Füzesy István a Térségi Klaszterek Szövetségének elnöke nyitotta meg. Elmondta, hogy a rendezvény célja egy olyan aktív gazdaságélénkítő program kidolgozása, mely hosszú távon segítséget jelenthet a településen működő vállalkozásoknak. Ehhez – véleménye szerint – nagyban hozzájárulhatnak a vállalkozások is, a párbeszéd elindításával. A visszajelzések fontosságának hangsúlyozásaként kérte megjelent vezetőket, hogy a kiosztott kérdőívek kitöltésével segítsék a közös munka elindulását.

Molnár Áron Algyő Nagyközség polgármestere türelmet kért a megjelentektől. Az önkormányzat részéről elindult egy felmérés a településen működő vállalkozásokról, melynek segítségével az elmúlt évekhez mérten sokkal hatékonyabban tudják majd elérni őket. Sok esetben az információhiány okozta a legnagyobb bajt – mondta.

Az önkormányzati szerepek változása miatt, manapság már elvárható, hogy az önkormányzat cégszerűen, erőteljes manager szemlélettel működjön. Nincs ez, máskén Algyőn sem. Ehhez azonban elengedhetetlen az együttműködés, a párbeszéd kialakulása, erősítése. Első lépésként egymás céljainak, terveinek megismerését emelte ki a polgármester.

Algyőn, az országosan is elismert Ipari Park és az Önkormányzat együttműködése hatékony, viszont a további célok elérésének érdekében fontos a közös érdekek további egyeztetése. Az önkormányzat célja az ipari park bővítése, új befektetők illetve vállalkozások bevonásával. A rendezvény szlogenjére utalva a polgármester elmondta, hogy a vállalkozásokat támogató programok, ezen belül is legfőképpen a munkahelyteremtő támogatás a nyári hónapokra várható.

Továbbiakban a polgármester tájékoztatta a megjelenteket a 2015-ös évre tervezett beruházásokról, és kérte a cégvezetőket, hogy lehetőségeik szerint vegyenek részt ezek megvalósításában, ezzel is növelve az algyői cégek szerepvállalását.

Olyan fejlesztéseket szeretnénk ösztönözni, támogatni melyek a megvalósítás után nem többlet költséggel járnak, hanem kiadáscsökkentők – mondta. Példaként említette a település közintézményeire telepített napelemeket, melyek használatával jelentősen csökkentek a villamos energia számlák.

A gazdaságot élénkítő pénzügyi lehetőségekről Jász Péter a Partiscum Takarék ügyvezetője tájékoztatta a résztvevőket. Az általuk nyújtott szolgáltatások minőségének javításához nagyban hozzájárul a szövetkezeti hitelintézeti integráció, melynek segítségével immáron „kettős védelmet” tudnak biztosítani a befektetésekre. A klasszikus hitel termékek mellet hallhattak a megjelentek azokról a lehetőségekről is, melyekkel célzottan a vállalkozások fejlesztését támogatja a takarékszövetkezet. A szolgáltatások ősztől internetes felületen is elérhetőek lesznek, addig pedig minden kedves érdeklődő ügyfelet várnak az algyői kirendeltségen.

A beszédek után a jelenlévők kérdéseire válaszoltak a meghívott előadók. Ormay Tamás a rendezvény házigazdája, a JURA Ipari Park képviseletében, vitaindító kérdésében arra volt kíváncsi, hogy az önkormányzat milyen lépéseket tervez a vállalkozások terheinek csökkentése érdekében?

Molnár Áron polgármester a kérdésre válaszolva elmondta, hogy az iparűzési adó csökkentése abban az esetben lenne lehetséges, ha oly módon bővülne az adót fizető cégek köre, hogy az összbevétel jelentősen nem változna. Ehhez természetesen új vállalkozások megnyerése szükséges, melyhez a jelenlévők segítségét is kérte.

A program zárásaként a polgármester kérte, hogy a cégek konkrét ötletekkel, javaslatokkal álljanak elő, aktívan vegyenek részt a gazdaságfejlesztő program kidolgozásában. Ezzel is hangsúlyozva a párbeszéd fontosságát.
 

További hírek

Ismét Gyászol a Megyei Polgárőr Szövetség: Gulyás Sándor (1950-2021), az Algyői Polgárőr Egyesület elnöke, türelemmel viselt betegségben életének 70. évében elhunyt.

2021. április 10. | Napjaink Bővebben

Kemény kihívásoknak kellett megfelelnie Kiss Olivérnek. Az algyői kézilabda-játékvezető ugyanis nemrég a franciaországi olimpiai selejtezőcsoportban, majd húsvéthétfőn a férfi Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben dolgozhatott.

2021. április 10. | Sport Bővebben

– A közelmúltban sajnálatos eset történt a kilátónál, megrongálták, ez pedig már nem az első eset, és valószínűleg nem is az utolsó, ezért komolyabban kell foglalkoznunk vele – közölte a közösségi oldalán közzétett videóban a polgármester.

2021. április 08. | Rendőrség Bővebben

A nők tovább meneteltek, a férfiak pedig lerohanásgólokkal nyertek a kézilabda Csongrád-Csanád megye második, harmadik vonalában.

2021. április 07. | Sport Bővebben

Nem változott érdemben Algyő idei költségvetése: a hárommilliárdos büdzsé nagyjából megfelel az elmúlt évek gyakorlatának, csak a szerkezete változik. Az idén tovább kell csökkenteni a település működtetésének kiadásait, és a fejlesztéseket is rangsorolni kellett.

2021. április 05. | Önkormányzat Bővebben

×