× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Elindult a Csongrád Megyei Vállalkozásfejlesztési Program

|
2015. február 12. | Gazdaság
Új szemléletet képviselve, a fejlődés lehetőségeit keresve képzési programot hirdet a Csongrád Megyei Önkormányzat mikro-, kis- és közepes vállalkozásoknak. A Csongrád Megyei Vállalkozásfejlesztési Program első eleme a február 24-én induló gyakorlatorientált üzleti szeminárium. A képzés 20 vállalkozó számára ingyenes, és a tervek szerint a jövőben minden járási székhelyen elérhető lehet ilyen típusú program.

2015 valamennyi gazdasági szereplő életében meghatározó lesz, az új európai uniós támogatási ciklusban jelentős fejlesztési források nyílnak meg. A fellendülés kulcsszereplői és egyben nyertesei a mikro-, kis- és közepes vállalkozások lehetnek. A gazdaságfejlesztést számos kormányzati program fogja segíteni, de ezeket kiegészítendő szükség van a helyi kezdeményezésekre is.

Az Európai Unióban számos jó példát találunk a vállalkozásfejlesztés helyi modelljeire, hazánkban ezzel szemben még számos területen sok a kihasználatlan lehetőség. Ahhoz, hogy Csongrád megye megragadhassa ezeket az esélyeket, változások szükségesek nemcsak a szemléletben, de a gyakorlatban is. A Csongrád Megyei Önkormányzat – felismerve, hogy milyen sokat tehet a sokszor nem kellően megbecsült helyi vállalkozókért – élére kíván állni a fejlődésnek, a maga eszközeivel segíteni akarja a vállalkozásfejlesztés új, hatékonyabb helyi modelljeinek kialakítását.

A képzési programot a Csongrád Megyei Önkormányzat a Szegedi Tudományegyetem Gazdaság- és Vállalkozásfejlesztési Központjával, valamint a Csongrád Megye Fejlesztéséért Nonprofit Kft.-vel közösen dolgozta ki, azzal a reménnyel, hogy – sok hasonló kezdeményezéssel ellentétben – a vállalkozások valós életében kamatoztatható ismereteket nyújtson, például üzletszerzés, piackutatás, költségoptimalizálás, pályázati források kihasználása területén.

Kakas Béla, a Csongrád Megyei Közgyűlés új elnöke a képzési program fővédnökeként teremtette meg az előkészítés és a projekt megvalósításához szükséges együttműködések kialakításának feltételeit. Maximálisan hisz benne: a Csongrád Megyei Vállalkozásfejlesztési Program első jelentős projektje befektetés abba, hogy minden vállalkozó a saját képességeinek fejlesztésével, a lehetőségei maximális kihasználásával erősítse meg a vállalkozását, és új munkahelyeket hozzon létre.

A program 7 szemináriumból áll, és 2015. február 24-én veszi kezdetét. A képzés piaci értéke egy részt vevőre vetítve 120 000 forint. Mivel kísérleti mintaprojektről van szó, amiből a partnerek is sokat szeretnének tanulni, ezt a költséget a Csongrád Megyei Önkormányzat teljes egészében átvállalja. A képzésre február 17-ig a www.csongrad-megye.hu oldalon egy online kérdőív kitöltésével pályázhatnak a megyei székhellyel rendelkező mikro-, kis- és közepes vállalkozások.

A Csongrád Megyei Vállalkozásfejlesztési Program képzési projektjének tematikája:

 1. szeminárium: 2015. február 24. 16 óra - Mikro- és kisvállalkozások a pályázatok világában - moderátor: Dr. Lukovics Miklós ügyvezető, CreativClass Kft., (egyetemi docens SZTE GTK)
 2. szeminárium: 2015. március 3. 16 óra - Segítség, nyertünk! Pályázati források lehívása, elszámolása - moderátor: Dr. Udvari Beáta, projektmenedzser, CreativClass Kft. (egyetemi adjunktus SZTE GTK)
 3. szeminárium - Mikro- és kisvállalkozások fejlesztése - moderátor: Dr. Imreh Szabolcs, tulajdonos, 7P Kft. (egyetemi docens SZTE GTK)
 4. szeminárium - Marketing tippek kisvállalkozásoknak, moderátor: Dr. Prónay Szabolcs, tulajdonos Express 2001 Kft.( egyetemi adjunktus SZTE GTK)
 5. szeminárium - Kisvállalkozások operatív működtetésének kihívásai - moderátor: Dr. Oláh János vezérigazgató Hanza-Kruger Zrt., sorozatvállalkozó
 6. szeminárium - Legfontosabb adózási ismeretek kisvállalkozások számára - moderátor: Dr. Deák István, ügyvezető, Doktor-Kontír Könyvelde Kft. (egyetemi docens SZTE GTK)
 7. szeminárium - Kisvállalkozások napi pénzügyi döntései - moderátor: Dr. Kosztopulosz Andreász egyéni vállalkozó, tanácsadó (egyetemi docens SZTE GTK,)
Az előadások helyszíne a Megyeháza (Szeged, Rákóczi tér 1., a földszinti Csongrád terem). Az előadások után kezdődik a valódi párbeszéd, a szakmai kérdések, kihívások közös megvitatása. A szemináriumot egy kreatív kerekasztal zárja, ahol mindenki egy konkrét gyakorlati problémáját vetheti fel, a megoldást az előadók mellett a vállalkozók közösen segíthetnek megtalálni.

Kiknek érdemes pályázni?
 • Minden olyan vállalkozónak, vezetőnek, aki keresi a fejlődés útját, a továbbképzések iránti rutinszerűen kialakult bizalmatlanságot legalább egy kicsit félre tudja tenni, és felismeri, hogy egy ilyen képzésre érdemes időt szánni.
 • Minden olyan vállalkozónak, vezetőnek, aki felkészültebben akarja várni az új uniós pályázati ciklus kiírásait, aki a támogatások lehívásában nemcsak terhet, de megsokszorozható lehetőségeket is lát.
 • Minden olyan vállalkozónak, vezetőnek, aki hatékonyabb szervezeti működés mellett szeretne sikeres marketingstratégiát alkalmazni.
 • Minden olyan vállalkozónak, vezetőnek, aki adóügyekben és pénzügyekben tisztábban akar látni, hogy terveihez könnyebben tudja megteremteni a szükséges forrásokat.
Melyek a kiválasztás szempontjai?

A cél, hogy minél több vállalkozás jelentkezzen, és ennek révén az együttműködő partnerek a képzés keretében különböző ágazatok, cégméretek és a megyei területi különbözőségek alapján ismerhessék meg a valós igényeket. A választás fő szempontja tehát az lesz, hogy minél szélesebb palettát fedjen le a 20 résztvevő. Arról sem feledkeznek meg, aki nem kerül be a most induló képzésbe. A Csongrád Megyei Önkormányzat ugyanis a vállalkozásfejlesztési program kiterjesztését tervezi. Az első tapasztalatokat mindenkivel megosztja, és folyamatos tájékoztatást nyújt a további eseményekről.
 

További hírek

Az Algyői Egyesített Szociális Intézmény Házi Gondozói Szolgálata pályázatot hirdet közalkalmazotti jogviszony keretében házi gondozó munkakör betöltésére.

2024. július 15. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata pályázatot hirdet az Önkormányzat 1/1 arányú kizárólagos tulajdonát képező Algyő belterület 1647 hrsz. alatti ingatlanon található nettó 22 m2 alapterületű felépítmény és 9,04 m2 nagyságú terasz határozatlan idejű hasznosítására.

2024. július 09. | Önkormányzat Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata pályázatot hirdet az Önkormányzat 1/1 arányú kizárólagos tulajdonát képező Algyő, belterület 996 hrsz., a valóságban Algyő, Kastélykert utca 62. szám alatti üzlethelyiség (jelenleg Kínai üzlet) 2024. október 1. napjával kezdődő határozott/határozatlan idejű hasznosítására vonatkozóan.

2024. július 09. | Önkormányzat Bővebben

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából a Szerocor Konzorcium földi kémiai szúnyoggyérítést végez Algyő Nagyközség belterületén. A szúnyoggyérítés 2024. július 08-án a napnyugta utáni időszakban kerül elvégzésre.

2024. július 05. | Gazdaság Bővebben

A kosárfonás régi, hagyományos mesterség, azonban egyre kevesebb kézművest lehet találni, aki őrzi még a gyevi kosárfonók titkait. Szalmáné Simon Éva Alkotó-díjas szakemberünk nemcsak ismeri csínyjt-bínyját ennek a technikának, de szívesen tanítja is azt.

2024. június 26. | Kultúra Bővebben

×