× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Dől a földgáz a tárolóba

|
2014. június 23. | Gazdaság
Rohamtempóban töltik fel a biztonsági gáztárolókat az orosz–ukrán helyzet miatt, köztük az algyőit is, a jelenlegi országos készlet vészhelyzet esetén több hónapig kitartana.

– A földgázszállítás Ukrajna felől folyamatos, az Ukrajnába irányuló orosz földgázexport ideiglenes szüneteltetése nem okoz zavart Európa orosz földgázzal való ellátásában – közölte a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). Hozzátették: a Magyar Földgáztároló Zrt. és az MMBF Földgáztároló Zrt. 5 tárolójában jelenleg bent lévő 2 milliárd köbméternyi földgázkészlet több hónapra elegendő.

A Magyar Szénhidrogén Készletező Szövetség már májusban 300 millió köbméter földgáz visszapótlását kezdte meg az algyői stratégiai gáztárolóba: most 814 millió köbméternél tartanak. Egy NFM-rendeletben határozták meg, hogy idén júliustól 915 millió köbméter legyen a szőregi tároló biztonsági készlete. Ez teljesíthetőnek tűnik, hiszen május 31. és június 16. között 75 millió köbmétert tápláltak be.


Az algyői vésztározó átadásakor, 2009 októberében írtuk: összesen 1,9 milliárd köbméter földgáz fér el benne. Ebből 1,2 milliárd köbméter a biztonsági készlet. Ezt a mennyiséget a rendelet értelmében csak jövő júliusra kell elérni. A fennmaradó 700 millió köbméter kereskedelmi célú. Az 1,2 milliárd köbméternyi fűtőanyag 45 napra elegendő.
 

További hírek

Tájékoztatom a Tisztelt lakosságot, hogy a jogszabályi rendelkezéseknek megfelelően 2023. december 23. napjától 2024. január 1. napjáig az Algyői Polgármesteri Hivatalban igazgatási szünet lesz.

2023. december 09. | Önkormányzat Bővebben

Javult a határ menti folyóvizek állapota annak a 4,06 millió eurós (1,542 milliárd forintos) költségvetésű, uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően, mely során négy romániai és két magyarországi településen korszerűsítették a szennyvíz-kezelését – közölte Tóth Godó Valéria, a Szegedi Vízmű Zrt. projektvezetője szerdán Szegeden.

2023. december 08. | Gazdaság Bővebben

Az Algyői kétségkívül az egyik legjobb a Napfény Városának vonzásköréből, ha a halételeket vizsgáljuk. Persze még akkor is komoly vetélytárs a Kiskőrössy, az Öreg Kőrössy és a Fehértói. Amennyiben csak a halászlét vizsgáljuk, a magam részéről Kárpát medencei szinten az Algyőit halászcsárdáét tartom a legmeggyőzőbbnek a tiszai (szegedi) műfajban.

2023. december 07. | Gazdaság Bővebben

Már november 25-e előtt megkezdtük a készülődést a Gyevikult Nkft. által szervezett adventi kézműves programjára. Hiszen a rendezvény egyik foglalkozása a mézeskalács házikó készítés volt. A másik programelemünk ajtódísz készítés volt.

2023. december 05. | Kultúra Bővebben

Székelyhídon került sor a XVII. Érmelléki Kórustalálkozóra, melyen immár másodjára vett részt az Algyői Búzavirág Dalkör.

2023. december 04. | Kultúra Bővebben

×