× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Algyő fekete aranya 50 éves

|
2015. július 21. | Gazdaság
Fél évszázaddal ezelőtt, 1965. július 7-én Algyőnél a kutatófúrások nyomán feltört a kőolaj. A Mol még ma is az algyői olajmezőn termeli ki a hazai kőolajmennyiség egyharmadát. Jubileumi ünnepséget tartottak a Szegedi Nemzeti Színházban.

– Algyő a magyarországi ipar egyik legfontosabb helyszíne, ahogy a Mol is a hazai gazdaság meghatározó szereplője. Büszke vagyok arra, hogy 15 éve vállalatvezetőként én is részt veszek az algyői sikertörténetben – mondta Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója. Tegnap az 50 éves évforduló alkalmából ünnepséget tartottak a nagyszínházban: Hernádi a beszédét követően 25 dolgozónak, köztük volt vezetőknek bronzplakettet adott át Szakál Tamással, a MOL Magyarország kutatás-termelés igazgatójával közösen.

Az algyői telephely az elmúlt fél évszázad alatt több ezer embernek adott munkát, fénykorában 3000 munkavállalója volt. Algyő és környéke az ország legnagyobb kőolajlelőhelye, nemzetközi mércével mérve is jelentős.

A régió jelenleg a hazai gáz- és kőolajtermelés közel harmadát adja. Az ország teljes földgázigényének 10, kőolajigényének 5 százalékát biztosítja. Nem messze fekszik innen az a 350 négyzetkilométeres koncessziós terület, amelyen jelenleg is kutatások folynak, és amelytől előzetes becslések szerint 25 millió hordó kőolaj felszínre hozását várják.
 

További hírek

Második alkalommal került megrendezésre Algyőn a Finta János Emlékverseny. Az Algyői SK Asztalitenisz szakosztálya szervezte az eseményt, ahol vendégcsapat volt a Pincehelyi Asztalitenisz szakosztály.

2024. május 16. | Sport Bővebben

A Nemzeti Közszolgálati Egyetem Magánbiztonsági és Önkormányzati Tanszék május 15-én ünnepelte 10 éves fennállását. Algyő biztonsága, a megfelelő intézkedések tervezése érdekében Dr. Füzesy István alpolgármester közreműködésével folyamatosan együttműködünk a Tanszékkel.

2024. május 16. | Rendőrség Bővebben

Gerendáson rendezte meg a Spárta Taekwon-do Klub a VII. Fehér Kupa és VII. Spárta Kupa nevű ITF Taekwon-do versenyt, melyen a Csongrád és Békés megyéből érkező klubok mellett, az Algyői Sportkör ITF Taekwon-do szakosztálya is 5 versenyzővel képviseltette magát.

2024. május 15. | Sport Bővebben

Algyőn a horgásztavakon került megrendezésre Sarok Krisztián és az Önkormányzat szervezésében 2024 május 11-én szombaton az első Családi horgászverseny.

2024. május 14. | Sport Bővebben

Az Algyői horgásztavak halállománya ismét szép háromnyaras potykákkal bővült. Reméljük az újoncok jól megmozgatják az I-es és II-es tavak törzsállományát. A hétvégi versenyen szép fogást és sok örömöt okozhat a családoknak, illetve vasárnaptól minden horgászni vágyónak.

2024. május 10. | Gazdaság Bővebben

×