× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

Algyő fekete aranya 50 éves

|
2015. július 21. | Gazdaság
Fél évszázaddal ezelőtt, 1965. július 7-én Algyőnél a kutatófúrások nyomán feltört a kőolaj. A Mol még ma is az algyői olajmezőn termeli ki a hazai kőolajmennyiség egyharmadát. Jubileumi ünnepséget tartottak a Szegedi Nemzeti Színházban.

– Algyő a magyarországi ipar egyik legfontosabb helyszíne, ahogy a Mol is a hazai gazdaság meghatározó szereplője. Büszke vagyok arra, hogy 15 éve vállalatvezetőként én is részt veszek az algyői sikertörténetben – mondta Hernádi Zsolt, a Mol-csoport elnök-vezérigazgatója. Tegnap az 50 éves évforduló alkalmából ünnepséget tartottak a nagyszínházban: Hernádi a beszédét követően 25 dolgozónak, köztük volt vezetőknek bronzplakettet adott át Szakál Tamással, a MOL Magyarország kutatás-termelés igazgatójával közösen.

Az algyői telephely az elmúlt fél évszázad alatt több ezer embernek adott munkát, fénykorában 3000 munkavállalója volt. Algyő és környéke az ország legnagyobb kőolajlelőhelye, nemzetközi mércével mérve is jelentős.

A régió jelenleg a hazai gáz- és kőolajtermelés közel harmadát adja. Az ország teljes földgázigényének 10, kőolajigényének 5 százalékát biztosítja. Nem messze fekszik innen az a 350 négyzetkilométeres koncessziós terület, amelyen jelenleg is kutatások folynak, és amelytől előzetes becslések szerint 25 millió hordó kőolaj felszínre hozását várják.
 

További hírek

Ismét Gyászol a Megyei Polgárőr Szövetség: Gulyás Sándor (1950-2021), az Algyői Polgárőr Egyesület elnöke, türelemmel viselt betegségben életének 70. évében elhunyt.

2021. április 10. | Napjaink Bővebben

Kemény kihívásoknak kellett megfelelnie Kiss Olivérnek. Az algyői kézilabda-játékvezető ugyanis nemrég a franciaországi olimpiai selejtezőcsoportban, majd húsvéthétfőn a férfi Bajnokok Ligája-nyolcaddöntőben dolgozhatott.

2021. április 10. | Sport Bővebben

– A közelmúltban sajnálatos eset történt a kilátónál, megrongálták, ez pedig már nem az első eset, és valószínűleg nem is az utolsó, ezért komolyabban kell foglalkoznunk vele – közölte a közösségi oldalán közzétett videóban a polgármester.

2021. április 08. | Rendőrség Bővebben

A nők tovább meneteltek, a férfiak pedig lerohanásgólokkal nyertek a kézilabda Csongrád-Csanád megye második, harmadik vonalában.

2021. április 07. | Sport Bővebben

Nem változott érdemben Algyő idei költségvetése: a hárommilliárdos büdzsé nagyjából megfelel az elmúlt évek gyakorlatának, csak a szerkezete változik. Az idén tovább kell csökkenteni a település működtetésének kiadásait, és a fejlesztéseket is rangsorolni kellett.

2021. április 05. | Önkormányzat Bővebben

×