× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

A Választási Iroda Hirdetménye

|
2014. április 28. | Önkormányzat
Magyarország Köztársasági Elnöke kitűzte az Európai Parlament tagjainak 2014. évi választását. A választás napja: 2014. május 25. vasárnap, a szavazás 6:00 órától 19:00 óráig tart.

Eltérések az országgyűlési képviselők választásához képest:
  1. Csak pártlistára lehet szavazni.
  2. Csak magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok szavazhatnak.
  3. Az Európai Unió más tagállamának Magyarországon lakcímmel rendelkező választópolgára is szavazhat, de csak regisztráció után.
  4. A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok nem szavazhatnak!
A névjegyzékben szereplő választópolgároknak az értesítőt 2014. március 31. és április 7. között küldte meg a Nemzeti Választási Iroda. Amennyiben valaki nem kapta meg az értesítőt, vagy elveszti azt, a jegyzőtől igényelhet újat (az értesítő megléte nem feltétele a szavazati jog gyakorlásának).

A szavazóhelyiségben az a választópolgár szavazhat, aki a kinyomtatott szavazóköri névjegyzékben szerepel.

A választópolgárt a szavazást megelőzően a szavazatszámláló bizottságnak azonosítania kell. A választópolgár igazolja személyazonosságát, valamint lakcímét vagy személyi azonosítóját. A választópolgár személyazonosságát igazolhatja ÉRVÉNYES személyi igazolvánnyal, vagy jogosítvánnyal, vagy útlevéllel. Az említett adatok igazolása más módon (például személyes ismertségre hivatkozással, érvénytelen igazolvány bemutatása alapján stb.) nem fogadható el!

A Magyarországon lakcímmel rendelkező választópolgár a 2014. évi európai parlamenti választásokra vonatkozóan kérheti, hogy
  • a lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő magyarországi településen (budapesti kerületben) adhassa le szavazatát;
  • a korábbi átjelentkezési kérelmétől eltérő magyarországi településen (budapesti kerületben) szavazhasson;
  • a korábbi átjelentkezési kérelmét visszavonva, a lakcíme szerinti szavazókörben adhassa le szavazatát;
  • kérheti, hogy külföldön tartózkodása miatt az általa megjelölt külképviselet névjegy-zékébe vegye fel a választási iroda;
  • módosíthatja korábbi kérelmét, és külföldön szavazására egy másik külképviseletet jelölhet meg;
  • visszavonhatja korábbi kérelmét annak érdekében, hogy a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörben szavazhasson.
Átjelentkezéssel az a választópolgár szavazhat, aki a szavazás napján Magyarország területén, de a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő helyen tartózkodik. A kérelem alapján a jegyző törli a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékéből, egyidejűleg felveszi azon település kijelölt szavazókörének névjegyzékébe, ahol a választópolgár szavazni kíván. A kérelemnek legkésőbb 2014. május 23-án 16.00 óráig kell megérkeznie a Helyi Választási Irodához (továbbiakban: HVI). A választópolgár a szavazást megelőző második napon (2014. május 23.) 16.00 óráig kérheti a visszavételét a lakcíme szerinti szavazóköri névjegyzékbe.

Az a választópolgár, aki a szavazóköri névjegyzékében szerepel, de a szavazás napján külföldön tartózkodik, Magyarország nagykövetségén vagy főkonzulátusán szavazhat. A választópolgár a szavazást megelőző nyolcadik napon (2014. május 17.) 16.00 óráig módosíthatja, hogy melyik külképviseleten kíván szavazni, vagy kérheti törlését a külképviseleti névjegy-zékből.

Mozgóurnát az a választópolgár kérhet, aki azért nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe, mert egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt a mozgásában. Egyéb indokok (pl.: munkavégzési kötelezettség teljesítése) alapján nincs lehetőség mozgóurna igénylésére. A mozgóurna iránti kérelmet legkésőbb 2014. május 23-án 16.00 óráig lehet benyújtani a HVI-hoz, vagy a szavazás napján (2014. május 25.) 15.00 óráig a Szavazat-számláló Bizottsághoz (SZSZB).

A névjegyzékkel kapcsolatos kérelmek benyújthatók személyesen a Helyi Választási Irodánál, postai úton (6750 Algyő, Kastélykert u. 40.), ügyfélkapun keresztül, valamint a http://www.valasztas.hu/hu/ep2014/index.html honlapon, on-line. A kérelem nyomtatványok elérhetők a HVI-nál és letölthetők a fenti honlapról.

A névjegyzék 2014. május 23-ig tekinthető meg a Polgármesteri Hivatalban (6750 Algyő, Kastélykert u. 40. Tel: 517-517). A névjegyzékből való kihagyás, vagy abba való felvétel miatt 2014. május 23-án 16:00 óráig lehet kifogást benyújtani a Választási Iroda vezetőjéhez.

Azon választópolgárok, akiknek lakcíme csak Algyő település megnevezését tartalmazza, illetőleg akik átjelentkezéssel szavaznak településünkön, választójogukat az algyői 4. számú szavazókörben gyakorolhatják. (Algyő, Kosárfonó u. 16. /zöld iskola/)

A Szavazatszámláló Bizottságokba a jelölő szervezetek által delegáltak bejelentése 2014. május 9-én 16:00 óráig történhet.

Részletes tájékoztatásért a Polgármesteri Hivatalban a Választási Irodához lehet fordulni az alábbi telefonszámokon: 62/517-511 (Angyal Zsolt - HVI vezető), 62/517-513 (Dr. Varga Ákos - HVI vezetőhelyettes).

A Választási Iroda vezetője: Angyal Zsolt 6750 Algyő, Kastélykert u. 40. Tel.: 62/517-511, Fax: 62/517-516.
 

További hírek

2023. augusztusában a Horgásztavak üzemeltetését a Gyeviép Nkft. vette át. A vízmennyiség és a környezet javítása érdekében akkor jelentős munkálatok indultak meg, amelyet vízügyi és halgazdálkodási szakemberek segítettek.

2024. március 28. | Önkormányzat Bővebben

A Csongrád-Csanád Megyei Kormányhivatal Agrárügyi Főosztály Élelmiszerbiztonsági és Állategészségügyi Osztálya CS-I01/00954-2/2024. sz. határozata alapján Algyő Nagyközség közigazgatási területére 2024. március 30. – 2024. április 19-ig ebzárlatot és legeltetési tilalmat rendelek el!

2024. március 27. | Gazdaság Bővebben

A Magyar Vöröskereszt "Tedd a jót!" algyői alapszervezete húsvéti csomagosztást szervezett 2024. március 26-án. Az előre elkészített adományokkal 20 családnak tették szebbé az ünnepét, hiszen vannak, akik nehezen engedhetik meg maguknak a húsvéti finomságokat.

2024. március 27. | Napjaink Bővebben

Algyő Nagyközség Önkormányzata Képviselő-testülete nem támogatja az Algyői Fehér Ignác Általános Iskola vezetője és a Szegedi Tankerületi Központ intézményi átszervezési törekvését.

2024. március 27. | Önkormányzat Bővebben

A Bartók Béla utcai és a Piac téri játszóterek új elemmel bővültek a gyerekek nagy örömére. Mind a két helyen drótkötélpályát alakított ki és épített meg a Gyeviép Nkft. A fejlesztésre 3,5 millió forintot költött Algyő Nagyközség Önkormányzata.

2024. március 26. | Önkormányzat Bővebben

×