× Hírek Önkormányzat E-Ügyintézés Turisztika Hasznos információk Események Facebook oldalunk Youtube oldalunk Instagram oldalunk
hu

A Helyi Választási Iroda Hirdetménye

|
2022. február 09. | Önkormányzat

Tisztelt Választópolgárok!

Magyarország Köztársasági Elnöke 2022. április 3. napjára országgyűlési képviselők választását és országos népszavazást tűzött ki.

A szavazóhelyiségben az szavazhat, aki a kinyomtatott szavazóköri névjegyzékben szerepel. Azt a választópolgárt, aki legkésőbb 2022. január 26-án a szavazóköri névjegyzékben szerepel, a Nemzeti Választási Iroda értesítő megküldésével tájékoztatja a szavazóköri névjegyzékbe vételéről. Az értesítőt a választópolgár értesítési címére, ennek hiányában lakcímére postai úton 2022. február 11-ig kell megküldeni. Aki az értesítést nem kapja meg, az a Helyi Választási Iroda vezetőjétől igényelheti az értesítőt, de az nem feltétele a szavazáson való részvételnek.

Névjegyzékkel kapcsolatos kérelmek:

1. Ha a választópolgár a szavazás napján Magyarországon, de a lakóhelyétől eltérő településen tartózkodik, átjelentkezéssel szavazhat. 
Az átjelentkezés iránti kérelmet a magyarországi lakcíme szerinti helyi választási irodának legkésőbb 2022. március 25-én (pénteken) 16.00 óráig lehet benyújtani. Átjelentkezéskor a lakóhely szerinti jelöltre lehet szavazni.
A kérelmezőt a helyi választási iroda vezetője felveszi az érintett település kijelölt szavazókörének névjegyzékébe, és törli a lakóhelye szerinti szavazókör névjegyzékéből. Így az átjelentkező választópolgár kizárólag abban a szavazókörben adhatja le szavazatát, ahova átjelentkezett. 
A választópolgár levélben vagy ügyfélkapus azonosítás nélkül 2022. március 25-én 16:00 óráig, személyesen vagy ügyfélkapus azonosítással 2022. április 2-án 16:00 óráig módosíthatja, vagy visszavonhatja átjelentkezési kérelmét.

2. Az a magyarországi lakcímmel rendelkező választópolgár, aki a szavazás napján, külföldön szeretne élni a választójogával, külképviseleten (nagykövetségen, főkonzulátuson) adhatja le szavazatát.
A külképviseleten való szavazáshoz a választópolgárnak kérelmeznie kell a külképviseleti névjegyzékbe történő felvételét legkésőbb 2022. március 25-én 16.00 óráig, a magyarországi lakcíme szerinti helyi választási irodától. 
A kérelem alapján a helyi választási iroda vezetője felveszi a választópolgárt a külképviseleti névjegyzékbe, egyidejűleg törli a lakóhelye szerinti szavazók névjegyzékéből. Így a szavazás napján a választópolgár kizárólag a megjelölt külképviseleten adhatja le szavazatát.
 A választópolgár 2022. március 25-én 16:00 óráig módosíthatja, 2022. március 30-án 16:00 óráig visszavonhatja külképviseleti névjegyzékbe vételi kérelmét.

3. Az a választópolgár, aki valamely nemzetiséghez tartozónak vallja magát és nemzetiségi választópolgárként kíván szavazni, annak 2022. március 18-án 16.00 óráig kell kérnie a nemzetiségi névjegyzékbe való felvételét, azonban amennyiben az országgyűlési választásokon nemzetiségi választópolgárként akar részt venni, akkor nem szavazhat pártlistára, hanem csak a nemzetiségi országos önkormányzata által állított listára (egyéni jelölt mellett). A nemzetiségi listával a nemzetiségek kedvezményes mandátumot szerezhetnek a Parlamentbe.

4. Az a választópolgár, aki a szavazóköri névjegyzékben szerepel, de egészségi állapota, házi karantén elrendelése, fogyatékossága vagy fogva tartása miatt nem tud megjelenni a szavazóhelyiségben:

- levélben vagy ügyfélkapus azonosítás nélkül interneten 2022. március 30-án 16:00 óráig,
- személyesen 2022. április 1-én 16:00 óráig,
- ügyfélkapus azonosítással interneten vagy a szavazatszámláló bizottsághoz történő kézbesítéssel a szavazás napján, 2022. április 3-án 12:00 óráig nyújthat be mozgóurna iránti kérelmet.

A mozgóurna iránti kérelmet módosítani 2022. április 1-én 16:00 óráig lehet.

Mozgóurnával való szavazás esetén a szavazatszámláló bizottság két tagja felkeresi a választópolgárt az általa megadott címen. Aki mozgóurnát kért, a szavazóhelyiségben „hagyományos módon” nem szavazhat, kizárólag azon a címen, amely a mozgóurna iránti kérelmén szerepel.

Algyőn Helyi Választási Iroda működik a választások lebonyolítására. A Helyi Választási Iroda elérhetőségei:

HVI vezetője: dr. Varga Ákos jegyző 
hivatali helyiségének címe: Algyői Polgármesteri Hivatal 6750 Algyő, Kastélykert u. 40. telefonszáma: +36 62 517511
e-mail címe: jegyzo@algyo.hu

HVI vezető-helyettese: Zakarné Gscheidt Tímea
hivatali helyiségének címe: Algyői Polgármesteri Hivatal 6750 Algyő, Kastélykert u. 40.
telefonszáma: +36 62 517517 / 913
e-mail címe: jegyzoiiroda@algyo.hu 

Az országgyűlési választással és országos népszavazással kapcsolatos felvilágosításért a Helyi Választási Irodához fordulhatnak jelen tájékoztatóban foglalt elérhetőségeken, valamint további információk elérhetőek a https://vtr.valasztas.hu/ weblapon. Az elektronikusan benyújtható, ill. papír alapú kérelmek elérhetősége: https://www.valasztas.hu/ugyintezes .

Algyő, 2022. február 1.

dr. Varga Ákos HVI vezető

 

További hírek

A Szegedi Vízmű tájékoztatása szerint a Bartók Béla utca elején egy ivóvíz bekötővezeték hibájának javítása miatt időszakos vízhiány tapasztalható a környéken. Várhatóan kora délután visszaáll a szolgáltatás.

2022. május 25. | Gazdaság Bővebben

A Szegedi Vízmű Zrt. munkatársai vízmérő leolvasást tartanak Algyő egész területén a 2022. május 22. és 25. közötti időszakban.

2022. május 23. | Gazdaság Bővebben

A FER Tűzoltóság Kft. algyői létesítményi tűzoltósága 2022. május 24-25-26. napján 9:00 órától tűzoltási gyakorlatot tart, a MOL Nyrt. DS Logisztika – ATM, Algyő telephelyén.

2022. május 17. | Rendőrség Bővebben

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság megbízásából a Szerocor Konzorcium földi kémiai szúnyoggyérítést végez Algyő Nagyközség belterületén. A szúnyoggyérítés elvégzése: 2022. május 20-án (pénteken) a napnyugta utáni időszakban

2022. május 17. | Gazdaság Bővebben

Szegeden a múzeumtól indult reggel a toborzó futás mai etapja, amely 10 órakor ért Algyőre. A falu táblájánál helyi futók is csatlakoztak az éppen távot teljesítő katonához.

2022. május 16. | Rendőrség Bővebben

×