Hírek önkormányzat Turisztika Közérdekű információk Események

Hírek

A Helyi Választási Iroda Hirdetménye

A Helyi Választási Iroda Hirdetménye

Tisztelt Választópolgárok!

Magyarország Köztársasági Elnöke kitűzte az Európai Parlament tagjainak 2019. évi választását 2019. május 26. napjára (vasárnapra). A szavazás 600 órától 1900 óráig tart.

Érvényesen szavazni csak a hivatalos szavazólapon szereplő listára, a lista neve feletti körbe tollal, két, egymást metsző vonallal: „x” vagy „+” lehet!
Egyéb megjelölés a szavazat érvénytelenségét eredményezi!

Eltérések az országgyűlési képviselők választásához képest:

  1. Csak pártlistára lehet szavazni.
  2. Csak magyarországi lakóhellyel rendelkező választópolgárok szavazhatnak.
  3. Az Európai Unió más tagállamának Magyarországon lakcímmel rendelkező választópolgára is szavazhat, de csak regisztráció után.
  4. A magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok nem szavazhatnak!

A névjegyzékben szereplő választópolgároknak az értesítőt 2019. március 20. és 2019. április 5. napja között küldte meg a Nemzeti Választási Iroda. Amennyiben valaki nem kapta meg az értesítőt, vagy elveszíti azt, a jegyzőtől igényelhet újat (az értesítő megléte nem feltétele a szavazati jog gyakorlásának).

A választópolgár a kijelölt szavazókörben, vagy mozgóurna igénylésével állandó lakóhelyén, tartózkodási helyén, személyesen szavazhat.

A szavazóhelyiségben az a választópolgár szavazhat, aki a kinyomtatott szavazóköri névjegyzékben szerepel.

A választópolgárt a szavazást megelőzően a szavazatszámláló bizottságnak azonosítania kell. A választópolgár igazolja személyazonosságát, valamint lakcímét vagy személyi azonosítóját. A választópolgár személyazonosságát igazolhatja ÉRVÉNYES személyazonosító igazolvánnyal, vagy jogosítvánnyal, vagy útlevéllel, vagy ideiglenes személyazonosító igazolvánnyal, vagy ideiglenes útlevéllel. Az említett adatok igazolása más módon (például személyes ismertségre hivatkozással, érvénytelen igazolvány bemutatása alapján stb.) nem fogadható el! Az egyes okmányok igénylése során a kérelem benyújtásakor kapott átvételi elismervény (A4-es nyomtatott lap) nem alkalmas a személyazonosság igazolására!

A Magyarországon lakcímmel rendelkező választópolgár a 2019. évi európai parlamenti választásokra vonatkozóan kérheti, hogy

  • a lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő magyarországi településen (budapesti kerületben) adhassa le szavazatát;
  • a korábbi átjelentkezési kérelmétől eltérő magyarországi településen (budapesti kerületben) szavazhasson;
  • a korábbi átjelentkezési kérelmét visszavonva, a lakcíme szerinti szavazókörben adhassa le szavazatát;
  • kérheti, hogy külföldön tartózkodása miatt az általa megjelölt külképviselet névjegyzékébe vegye fel a választási iroda;
  • módosíthatja korábbi kérelmét, és külföldön szavazására egy másik külképviseletet jelölhet meg;
  • visszavonhatja korábbi kérelmét annak érdekében, hogy a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörben szavazhasson.

Átjelentkezéssel az a választópolgár szavazhat, aki a szavazás napján Magyarország területén, de a magyarországi lakcíme szerinti szavazókörtől eltérő helyen tartózkodik. A kérelem alapján a jegyző törli a lakcíme szerinti szavazókör névjegyzékéből, egyidejűleg felveszi azon település kijelölt szavazókörének névjegyzékébe, ahol a választópolgár szavazni kíván. A kérelemnek legkésőbb 2019. május 22-én 16.00 óráig kell megérkeznie a Helyi Választási Irodához (továbbiakban: HVI). A választópolgár a szavazást megelőző második napon (2019. május 24.) 16.00 óráig kérheti személyesen, vagy ügyfélkapus azonosítással interneten a visszavételét a lakcíme szerinti szavazóköri névjegyzékbe.

Az a választópolgár, aki a szavazóköri névjegyzékében szerepel, de a szavazás napján külföldön tartózkodik, Magyarország nagykövetségén vagy főkonzulátusán szavazhat. A választópolgár a szavazást megelőző nyolcadik napon (2019. május 18.) 16.00 óráig módosíthatja, hogy melyik külképviseleten kíván szavazni, vagy kérheti törlését a külképviseleti névjegyzékből.

Mozgóurnát az a választópolgár kérhet, aki azért nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe, mert egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt a mozgásában. Egyéb indokok (pl.: munkavégzési kötelezettség teljesítése) alapján nincs lehetőség mozgóurna igénylésére. A mozgóurna iránti kérelmet levélben vagy ügyfélkapus azonosítás nélkül interneten legkésőbb 2019. május 22-én 16.00 óráig, személyesen vagy ügyfélkapus azonosítással interneten 2019. május 24-én 16.00 óráig, ezt követően ügyfélkapus azonosítással interneten 2019. május 26-án 12.00 óráig lehet benyújtani a Helyi Választási Irodához, vagy a szavazás napján (2019. május 26.) 12.00 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz.

A kérelem kötelező tartalmi elemei: a választópolgár neve, születési neve, születési helye, személyi azonosítója. A felsoroltakon kívül: mozgóurna igénylés esetén az igénylés oka, és a cím, ahova a mozgóurna kivitelét kéri; átjelentkezés esetén a település (fővárosi kerület) megnevezése, ahol szavazni kíván; külképviseleti névjegyzékbe vétel esetén az ország-, és több külképviselet működése esetén a város megnevezése, ahol szavazni kíván.

A névjegyzékkel kapcsolatos kérelmek benyújthatók személyesen a Helyi Választási Irodánál, postai úton (6750 Algyő, Kastélykert u. 40.), ügyfélkapun keresztül, valamint a http://www.valasztas.hu/ugyintezes honlapon, on-line. A kérelem nyomtatványok elérhetők a HVI-nál, és letölthetők a fenti honlapról.

A szavazatszámláló bizottságokba a delegált tagok bejelentésének határideje: 2019. május 17-én 16:00 óra.

A szavazóhelyiségek bejáratától számított 150 méteres távolságon belül – közterületen – választási kampánytevékenység a szavazás napján nem folytatható!

A Választási Iroda vezetője: dr. Varga Ákos, 6750 Algyő, Kastélykert u. 40. Tel.: 62/517-511, Fax: 62/517-516, e-mail cím: jegyzo@algyo.hu

Algyő, 2019. április 26.

dr. Varga Ákos HVI vezető

További híreink

Nyári táborok
Nyári táborok

Nyári táborok gyerekeknek a Gyevikult Nkft. szervezésében!

Utcai zenés ébresztő
Utcai zenés ébresztő

2019. április 27-én ébredjen a Hódmezővásárhelyi Helyőrségi Zenekarral és az Algyői Majorette Csapattal!

Csak azt a hét percet tudnánk feledni, avagy vállalható vereség a listavezető otthonában
Csak azt a hét percet tudnánk feledni, avagy vállalható vereség a listavezető otthonában

Nem voltak túl jók az előjelek a mai meccs előtt. Mint azt az előzetesben megírtuk, Lovistyék Kitti kidőlt, műtét vár Rá. Nagyon beszűkültek a lehetőségeink, a csapat ennek ellenére helyt állt. Mindőssze, egy hét perces rövidzárlata volt. sajnos ott el is ment a meccs.

Tájékoztató a tavaszi lomtalanításról
Tájékoztató a tavaszi lomtalanításról

A Szegedi Hulladékgazdálkodási Nonprofit Kft. értesíti Algyő lakosságát, hogy 2019. május 11-én szombaton lomtalanítást végez a település területén.

Újabb idegenbeli siker, avagy folytatódik a tavaszi hadjárat
Újabb idegenbeli siker, avagy folytatódik a tavaszi hadjárat

Végre újabb lövő csatlakozott a kerethez, John Andris pályára lépett és gólozott is rendesen.