Algyő
...a Tisza virága
  • 201712-tiszaparttel
  • kb slide 2017 nov
  • 201707-Tajhaz slide
  • 201707-furdo

Algyő - Algyő abban kitűnik a hasonló méretű települések közül, hogy fejlődését a Mol megjelenése nagyban befolyásolta, panelokat és sorházakat is építettek, de ahogy a főépítész elmondta, szerencsére a csak nagyközség kis részét ,,ékesítik" ilyen építmények - azonban Kádár-kockából van bőven.

Egyfajta építészeti illemkódexnek nevezte Talmácsi István főépítész a Településképi Arculati Kézikönyvet, amit a településképi rendelettel együtt hazánk minden önkormányzatának el kell készítenie. A polgármesteri hivatalban tartott szerdai lakossági fórum előtt a szakember lapunknak elmondta, Algyő semmiképp sem nevezhető tipikus nagyközségnek, például ha a panelokra és sorházakra gondolunk. Érdekességként kiemelte, hogy a faluközpont változatlan annak dacára, hogy 1879-ben a nagy árvíz Szegeddel együtt Algyőt is elmosta. Az is kiderült a település feltérképezésekor, hogy vannak olyan útjai, például a Kastélykert utca vagy a Téglás, amelyeken már a 16-17. században is jártak az algyőiek.


A főépítész megjegyezte, a most kiépülő lakópark igazodik a mai korhoz, jóval kisebbek a porták, ugyanis már nem gazdálkodnak az emberek, és ez teljesen új utcaképet fog eredményezni. Lakossági kérdésre válaszolva hangsúlyozta, sok jó építészeti megoldás létezik, a cél az, hogy inkább támogató, mint tiltó rendelkezés születhessen.

Molnár Áron polgármester a fórumon azt mondta, a közelmúltban is épült olyan ház, amit nem szívesen lát a településen, ám a kézikönyv inkább ajánlás lesz, hiszen az emberek ízlésével nehéz vitatkozni, az előírásoknak pedig eddig és a jövőben is meg kell felelni.

 

(delmagyar.hu)

 

Algyő Nagyközség Képviselő-testületének ülése (2017.11.23.)
Elég lett a háborúsdiból, új választást írnak ki

Elmérgesedett az algyői képviselő-testület két tábora közötti helyzet. A Csongrád megyei település a helyi fideszes többség miatt a polgármester munkáját akadályozva korábban több beruházástól is elesett. A legutóbbi tanácskozáson a testület végül a feloszlatás mellett döntött. Időközi választás várhatóan szeptemberben lesz.