Algyő
...a Tisza virága
  • 201712-tiszaparttel
  • kb slide 2017 nov
  • 201707-Tajhaz slide
  • 201707-furdo

Az Algyői Helyi Választási Bizottság kitűzte a helyi önkormányzati képviselők és polgármester időközi választását

2017. szeptember 10. napjára (vasárnapra).

A szavazás 6:00 órától 19:00 óráig tart.

Algyő nagyközség egy választókerületet alkot, amelyben a megválasztható önkormányzati képviselők száma: 8 fő.

Egyéni választókerületi képviselőjelölt és polgármesterjelölt a választópolgárok jelölése alapján lehet valaki, a választópolgár több jelöltet is ajánlhat, de csak egy településen fogadhat el jelölést.

Egyéni választókerületi képviselőjelölt az, akit az adott választókerület választópolgárainak legalább 1%-a jelöltnek ajánlott.

Polgármesterjelölt az, akit a település választópolgárainak legalább 3%-a jelöltnek ajánlott.

Az egyéni választókerületi jelölt, valamint a polgármesterjelölt állításához szükséges ajánlások számát a Helyi Választási Iroda vezetője állapítja meg a szavazást megelőző ötvennyolcadik napot követő munkanapon (2017. július 17.).

Ajánlóívet a jelöltként indulni szándékozó választópolgár a Helyi Választási Irodától 2017. június 7. napját követően igényelhet, a Helyi Választási Iroda legkorábban 2017. július 24. napján adja át az igénylő részére az általa igényelt mennyiségű ajánlóívet.

Az egyéni választókerületi jelöltet és a polgármesterjelöltet legkésőbb a szavazást megelőző harmincnegyedik napon kell bejelenteni (2017. augusztus 7. 16:00). Az egyéni választókerületi jelöltet és a polgármesterjelöltet a Helyi Választási Bizottság veszi nyilvántartásba.

A polgármestert a település választópolgárai közvetlenül választják. A polgármester választásának szavazólapján a választópolgár egy jelöltre szavazhat. Polgármester az a jelölt lesz, aki a legtöbb érvényes szavazatot kapta.

Az egyéni listán képviselők azok a jelöltek lesznek, akik a megválasztható képviselők száma szerint a legtöbb érvényes szavazatot kapták. Szavazategyenlőség esetén sorsolással kell megállapítani, hogy az egyenlő számú szavazatot elért jelöltek közül melyik szerez mandátumot.

Az egyéni listás szavazólapon a választópolgár legfeljebb annyi jelöltre szavazhat, ahány egyéni listás mandátum kiosztható, azaz Algyőn 8 főre. Ha az egyéni lista jelöltjét polgármesternek megválasztották, az egyéni listáról törölni kell, és helyébe a következő legtöbb szavazatot elért jelölt lép.

A választási kampány 2017. július 22. napjától 2017. szeptember 10. napján 19:00 óráig tart.

A választópolgár a kijelölt szavazókörben, vagy mozgóurna igénylésével állandó lakóhelyén, tartózkodási helyén, személyesen szavazhat.

Mozgóurnát az a választópolgár kérhet, aki azért nem tud elmenni a szavazóhelyiségbe, mert egészségi állapota vagy fogyatékossága, illetve fogva tartása miatt gátolt a mozgásában. Egyéb indokok (pl.: munkavégzési kötelezettség teljesítése) alapján nincs lehetőség mozgóurna igénylésére. A mozgóurna iránti kérelmet legkésőbb 2017. szeptember 8-án 16.00 óráig lehet benyújtani a Helyi Választási Irodához, vagy a szavazás napján (2017. szeptember 10.) 15.00 óráig a szavazatszámláló bizottsághoz.

A kérelem kötelező tartalmi elemei: a választópolgár neve, születési neve, születési helye, anyja neve, személyi azonosítója. Mozgóurna igénylésének tartalmaznia kell az igénylés okát, valamint azt a címet, ahova a mozgóurna kivitelét kéri a választópolgár, ha nem a lakcímén tartózkodik.

A szavazóhelyiségben az a választópolgár szavazhat, aki a kinyomtatott szavazóköri névjegyzékben szerepel.

A névjegyzékben szereplő választópolgároknak az értesítőt 2017. július 14. napja és 2017. július 24. napja között küldi meg a Nemzeti Választási Iroda. Amennyiben valaki nem kapta meg az értesítőt, vagy elveszti azt, a jegyzőtől igényelhet újat (az értesítő megléte nem feltétele a szavazati jog gyakorlásának).

A Helyi Választási Bizottságba és a szavazatszámláló bizottságokba a delegált tagok bejelentése 2017. augusztus 25-én 16:00 óráig történhet.

Részletes tájékoztatásért a Polgármesteri Hivatalban a Választási Irodához lehet fordulni az alábbi telefonszámokon: 62/517-511, 62/517-517, 927-es mellék.

A Választási Iroda vezetője: Angyal Zsolt, 6750 Algyő, Kastélykert u. 40. Tel.: 62/517-511, Fax: 62/517-516, e-mail cím: Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..">Ez az e-mail cím a spamrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát..

Dr. Varga Ákos HVI jogi helyettes

Algyő Nagyközség Képviselő-testületének ülése (2017.11.23.)
Elég lett a háborúsdiból, új választást írnak ki

Elmérgesedett az algyői képviselő-testület két tábora közötti helyzet. A Csongrád megyei település a helyi fideszes többség miatt a polgármester munkáját akadályozva korábban több beruházástól is elesett. A legutóbbi tanácskozáson a testület végül a feloszlatás mellett döntött. Időközi választás várhatóan szeptemberben lesz.